SAM-6 1:35 Trumpeter + HAD feljavítók és matrica
1 / 1 oldal • Share •
SAM-6 1:35 Trumpeter + HAD feljavítók és matrica
Sikerült ezt a makettet is elkezdenem
A kit elég jó alap lesz a feljavításokhoz és mivel más nem gyártja, ezért abból dolgozunk ami van. A makett szép kidolgozású és pontos is, bár a fotókhoz képest a görgő tartók más helyzetben vannak, amit a teknő bizonyos részeinek kivágásaival és kiegészítésével könnyen korrigálhatunk. Lásd Juge építési tanácsait
Erre itt most nem térek ki.
Az építéshez természetesen a HAD hj35001 Sa-6 Upgrade szettet, a Shilka/Sa-6 görgőket, a hj35013 matricát, az RB Model BMP 3 antennáit és az Eduard maratását, valamint a Friul lánctalpát is használni fogom.
Jelenlegi helyzet:
A teknő szétvágva, az elején kipótolva 6 mm -rel, a hátulján levágva 6 mm, így pontosan illeszkedni fog a makett felső részéhez. Kis csiszolás, majd eltűnnek a beavatkozások. Na meg egy kis kosz majd végén, hogy biztosan ne látszódjon semmi a toldásból. Ezért szeretem a jármű makettezést, hiszen a repülőgép makettezésnélnél nem lehet a kosszal eltüntetni semmit, mivel ezzel életszerűségén sokat rontanaánk. Egy túl rozsdás, saras, poros felület nem mutat jól egy repülőgép kitten. Persze, ha évek óta áll valahol egy repülőgép, lehetnek ilyen "tünetei" is, de én most az aktív szolgálatban lévő gépekre gondoltam elsősorban.
tehát az építés:
Elsőnek egy pengével leválasztottam az L profil görgö tartót, mivel azt pont kerszetbe vágnánk a korrektciós beavatkozás miatt. A szaggatott vonalat itt ne nézzétek, mert nem jó a jelölés, a takaró lemezt is vágni kell majd.

Aztán kijelölések, majd a vágás, valamint a 6 mm es betoldás elől és az összeillesztés. Én nem vágtam le elsőnek az alváz takaró lemezét, de Juge barátom idejében szólt és azt is sikerült rendben elválasztani a makett eredeti helyéről, majd ugyan úgy, mint a többi levágott részt, 6mm -el sztirollapból megtoldottam. Ezt elkerülhetjük, ha már ez elején együtt levágjuk az elejével...
A végeredmény ilyen, még csiszolás nélkül:

Az építéshez természetesen a HAD hj35001 Sa-6 Upgrade szettet, a Shilka/Sa-6 görgőket, a hj35013 matricát, az RB Model BMP 3 antennáit és az Eduard maratását, valamint a Friul lánctalpát is használni fogom.
Jelenlegi helyzet:
A teknő szétvágva, az elején kipótolva 6 mm -rel, a hátulján levágva 6 mm, így pontosan illeszkedni fog a makett felső részéhez. Kis csiszolás, majd eltűnnek a beavatkozások. Na meg egy kis kosz majd végén, hogy biztosan ne látszódjon semmi a toldásból. Ezért szeretem a jármű makettezést, hiszen a repülőgép makettezésnélnél nem lehet a kosszal eltüntetni semmit, mivel ezzel életszerűségén sokat rontanaánk. Egy túl rozsdás, saras, poros felület nem mutat jól egy repülőgép kitten. Persze, ha évek óta áll valahol egy repülőgép, lehetnek ilyen "tünetei" is, de én most az aktív szolgálatban lévő gépekre gondoltam elsősorban.
tehát az építés:
Elsőnek egy pengével leválasztottam az L profil görgö tartót, mivel azt pont kerszetbe vágnánk a korrektciós beavatkozás miatt. A szaggatott vonalat itt ne nézzétek, mert nem jó a jelölés, a takaró lemezt is vágni kell majd.

Aztán kijelölések, majd a vágás, valamint a 6 mm es betoldás elől és az összeillesztés. Én nem vágtam le elsőnek az alváz takaró lemezét, de Juge barátom idejében szólt és azt is sikerült rendben elválasztani a makett eredeti helyéről, majd ugyan úgy, mint a többi levágott részt, 6mm -el sztirollapból megtoldottam. Ezt elkerülhetjük, ha már ez elején együtt levágjuk az elejével...
A végeredmény ilyen, még csiszolás nélkül:

HADvezér- (H)ADmin, tulajdonos, főparancsnok

- Hozzászólások száma: 292

Re: SAM-6 1:35 Trumpeter + HAD feljavítók és matrica
Felteszek pár képet Juge munkájából, a kijelölésekről és a toldásról.
A többit majd tőle megtudjuk az átépítések témakörben.

A többit majd tőle megtudjuk az átépítések témakörben.

Elkészülem a kipufogóvl is. Az Eduard tévesen adja, nem is hasonlít...
Az eredetit Juhász Gábor fotózta, köszönjük

és amit készítettem a fotó alapján

a háló később kerül fel, de sajnos az Eduard ezt is elrontotta..., sajnos most ezt kell használnom, nincs tervben a fotómaratás...
Az eredetit Juhász Gábor fotózta, köszönjük

és amit készítettem a fotó alapján

a háló később kerül fel, de sajnos az Eduard ezt is elrontotta..., sajnos most ezt kell használnom, nincs tervben a fotómaratás...

Sajnos, ha változatlanul hagyjuk az alvázat, nem jó helyen lesznek a görgők.
Ez az egyik hibája a készletnek.
A megoldásra nem volt egyszerű rá jönni, de végül sikerült, egy aránylag egyszerű dolgot kitalálnom.
Az alvázat két helyen elvágva, egy helyen betoldva orvosolható a hiba.
Az alvázról levágjuk óvatosan az első két Z-kar bekötését, majd a merevítők vonalában kettévágjuk az alvázat.
A nagyobb hátsó rész végén kell levágnunk (lapos lemez) 6 mm-tert.
1 mm vastag sztirol csíkokat vágunk kb.10 mm hosszúságban, a hátsó alvázrészhez ragasztjuk belülről, legalább 7-8 mm kilógva (a hasvonallal párhuzamosan).
Ez segíteni fog pozicionálni és megtartani a két felet.
járműtest felső felét felfordítva bele igazítjuk az orr felőli és a hátsó alváz részeket, majd az elülső rész is rögzítjük a sztirol lemezhez,
Kipótoljuk a 6 mm-es részt szintén 1 mm vastag sztirolból, tömítjük, lecsiszoljuk, majd helyükre ragasztjuk a Z-karok levágott alkatrészeit.
Ha minden rendben, a Z-karokat felragasztva és a görgőket szárazon felhelyezve éppen megfelelő helyen lesznek a felső részhez képest (ehhez keressünk fotót).
Ugye Feri mi mindenre használható a sztirol?
Ez az egyik hibája a készletnek.
A megoldásra nem volt egyszerű rá jönni, de végül sikerült, egy aránylag egyszerű dolgot kitalálnom.
Az alvázat két helyen elvágva, egy helyen betoldva orvosolható a hiba.
Az alvázról levágjuk óvatosan az első két Z-kar bekötését, majd a merevítők vonalában kettévágjuk az alvázat.
A nagyobb hátsó rész végén kell levágnunk (lapos lemez) 6 mm-tert.
1 mm vastag sztirol csíkokat vágunk kb.10 mm hosszúságban, a hátsó alvázrészhez ragasztjuk belülről, legalább 7-8 mm kilógva (a hasvonallal párhuzamosan).
Ez segíteni fog pozicionálni és megtartani a két felet.
járműtest felső felét felfordítva bele igazítjuk az orr felőli és a hátsó alváz részeket, majd az elülső rész is rögzítjük a sztirol lemezhez,
Kipótoljuk a 6 mm-es részt szintén 1 mm vastag sztirolból, tömítjük, lecsiszoljuk, majd helyükre ragasztjuk a Z-karok levágott alkatrészeit.
Ha minden rendben, a Z-karokat felragasztva és a görgőket szárazon felhelyezve éppen megfelelő helyen lesznek a felső részhez képest (ehhez keressünk fotót).
Ugye Feri mi mindenre használható a sztirol?

juge75- Páncélos HADosztályparancsnok (vezérezredes)

- Hozzászólások száma: 54
Na igen a sztirol és egy jó barát, aki segít az építésben 
Hamaroson folytatom az építést, csak jönne már meg az Edu maratása...

HADvezér írta:Na igen a sztirol és egy jó barát, aki segít az építésben
Szolnokon adtam 3 db "U" profil evergreen csatornát neked, ezt ide kell fel ragasztani:

Majd az elejét ilyen alakban vágni, csiszolni:

Köszönöm a képeket meg az instrukciókat 
Most egy kicsit több időm lesz az építésre is. Mosonmagyaróvárra szereném készen elvinni. Tervezem a standunknál egy kis vitrin felállítását, amiben a meglévő és készülő HAD gyanták, és maratások leszenk kiállítva.
Most egy kicsit több időm lesz az építésre is. Mosonmagyaróvárra szereném készen elvinni. Tervezem a standunknál egy kis vitrin felállítását, amiben a meglévő és készülő HAD gyanták, és maratások leszenk kiállítva.
A hozzászólást HADvezér összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Márc. 16, 2012 6:30 am-kor.

A rakéták építéséhez érdemes az alábbi technikát követni:
1.leszeded az öntő csonkot
2.felragasztod az orr kúpot és a fúvókát
600 vagy 800-as papírral szépen felcsiszolod, eltünteted az öntés dolgait és az egyenetlenségeket
3.alapozod a gyanta testet surfacerrel vagy semleges szürkével
4.tömíted ahol kell, vizesen lecsiszolod (javítod, ha kell)
5.mosogatószeres vízben lemosod
6.furatoknak megfelelően kipucolod az öntvény lukhelyeit
fúróval, kézzel
7.felpróbálod és felragasztod a beömlőket és a két oldalsó-hátsó burkolatot (típusnak megfelelően)
8.neoflex következik, ezzel tömíted durván a hézagokat, majd szintetikus higítóval (fültisztító pálcikával vagy pzs-vel) finoman elsimítod letörlöd a felesleget,megvárod míg megszárad, ha kell javítod, ha minden rendben, akkor jöhetnek a szárnyak.
1.leszeded az öntő csonkot
2.felragasztod az orr kúpot és a fúvókát
600 vagy 800-as papírral szépen felcsiszolod, eltünteted az öntés dolgait és az egyenetlenségeket
3.alapozod a gyanta testet surfacerrel vagy semleges szürkével
4.tömíted ahol kell, vizesen lecsiszolod (javítod, ha kell)
5.mosogatószeres vízben lemosod
6.furatoknak megfelelően kipucolod az öntvény lukhelyeit
fúróval, kézzel
7.felpróbálod és felragasztod a beömlőket és a két oldalsó-hátsó burkolatot (típusnak megfelelően)
8.neoflex következik, ezzel tömíted durván a hézagokat, majd szintetikus higítóval (fültisztító pálcikával vagy pzs-vel) finoman elsimítod letörlöd a felesleget,megvárod míg megszárad, ha kell javítod, ha minden rendben, akkor jöhetnek a szárnyak.